[...] peroksydacji, powodującemu znaczne obniżenie trwałości oraz jakości oleju i produktów spożywczych zawierających tłuszcze. Dotyczy to w szczególności olejów bogatych w kwasy wielonienasycone (PUFA). Jednym z nich jest olej lniany. Nasiona lnu zawierają ponad 40 procent cennego oleju o dużej wartości odżywczej i dietetycznej. Olej lniany [...]
[...] z diety może przynieść więcej szkody niż pożytku. Powinnaś jednak znacznie ograniczyć ich spożycie. Nadmiar zamień na produkty bogate w białka i zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz w kolorowe warzywa, które zawierają minimalne ilości skrobi. Przewaga odpowiedzi B: Jesteś typem B. Masz raczej dobrą przemianę materii, dlatego na [...]
MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) – jest to grupa kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego (6 – 10 atomów węgla), zaliczają się do niej kwasy: kapronowy (C6), kaprylowy (C8) i kaprynowy (C10), a także kwasy tłuszczowe o nieparzystej liczbie atomów węgla: heptanowy (C7), pelargonowy (C9). Ze względu na specyficzną budowę [...]
zależy o jakich o3 mówimy, jesli o kwasy tłuszczowe omega 3 ogólem (a więc i krótko i długołańcuchowe), to nie limitowałbym ich ilości w gramach, a odnosił się do pewnych proporcji, a dokłądnie relacji o3 do o6, która powinna mieścić się w przedziale 1:1 do 1:4 (dla o6). Są jednak zalecenia ilościowe, dla "przeciętnego europejczyka" [...]
[...] z wyszukiwarki, znalazłem taki olej: https://staropolskagaleriasmaku.pl/gfx/big/1486585241.44.jpg Wartość energetyczna - 3330 kJ / 810 kcal Tłuszcz - 90,0 g w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 7,0 g w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 78,0 g w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 5,0 g Węglowodany - 0,0 g w tym cukry - 0,0 g Białko - 0,0 [...]
[...] tłuszczowych wielonienasyconych, takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) Kwas laurynowy może być surowcem dla wytwarzania kwasów tłuszczowych omega-3 (w warunkach, gdy te kwasy tłuszczowe są nieobecne w pożywieniu). Choć przyznam się, iż nie bardzo umiem to sobie wyobrazić biorąc pod uwagę zasoby dostepnych enzymów biorących udział w [...]
Chce na sobie sprawdzić działanie O3 ale na początek myślę o 2g dziennie .10-15 to za wiele jak dla mnie tym bardziej że nie wiem ile tego jem w po żywieniu ryby raz w tygodniu wiec pewnie niewiele .O3 z olimp niezłe ale ciekawszy jest nie doceniany tran . Wydaje się najbardziej ekonomiczna forma o najlepszej przyswajalności bo do picia. [...]
[...] wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy [...]
[...] przede wszystkim temu, że jest bardzo pomocna w walce ze zbędnymi kilogramami - odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Jak to wygląda? Karnityna wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w procesy energetyczne. Tłuszcz spalany jest mitochondriach, które otula szczelna błona biologiczna - błona mitochondrialna, która jest [...]
[...] ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety. Skąd się biorą [...]
"O właściwościach zdrowotnych masła i margaryny decyduje skład tłuszczu. Większość, bo aż około 50% kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35% stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6% - wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W [...]
[...] To zapoczątkowuje sekwencje działań wewnątrz adipocytów , które zwiększają lipolizę. Proces Lipolizy. Lipoliza jest porecesem rozkładu trójglicerydów na glycerol i kwasy tłuszczowe. Proces ten jest zależy od enzymu zwanego hormonem wrażliwej lipazy (HSL). Aktywacja HSL jest ostatnim krokiem w łańcuchu reakcji wewnątrz komórkowych, jakie [...]
Masz bo nie chce mi sie tłumaczyć: GOLD OMEGA-3 jest suplementem diety zwierającym wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazujące wybitne właściwości prozdrowotne. Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca i mózgu, chronią przed miażdżycą i rozwojem nowotworów, przeciwdziałają otyłości [...]
[...] wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy [...]
[...] im masz: - mniej kcal w diecie, - niższy bf, - niższe ww, - więcej muskli, - króttsze okno. Kuloodporna kawa w sumie też post przerywa (dostarcza w końcu energii, a kwasy tłuszczowe sąw stanie zwrotnie aktywizować mTOR poprzez wpływ na kinazę S6), ale jeśli w kuloodpornej masz olej kokosowy - to działą ona ketogennie. A ciałą ketonowe [...]
[...] Magnez zakupiony omega 3 równiez, BCAA tez jest, brakuje mi jeszcze białka ale zamówie je w przyszłym tyg. Teraz koryguje diete i ją wrzuce jutro, musze jeszcze podliczyc kwasy tłuszczowe. Jednak dzisij to zrobiłem i dieta przedstawia się tak: DNT śniadanie 10:00 płatki owsiane 80g wiórki kokosowe 10g odżywka białkowa - 30g olej lniany [...]
Dodam coś od siebie "Roślinne kwasy tłuszczowe są bardziej uniwersalne niż rybie. Roślinne kwasy omega-3 (ALA) i omega-6 (LA) są przez organizm wykorzystywane wielokierunkowo-jako budulec błon komórkowych, do syntezy innych kwasów z rodziny omega-3 i omega-6 oraz do produkcji hormonów tkankowych. Dostarczone wraz z pożywieniem roślinne kwasy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tłuszczowych z czego kwas stearynowy stanowi jedynie 15% – jest więc w niej zdecydowanie mniej kwasu stearynowego niż w smalcu. pozostała część smalcu to jednonienasycone kwasy tłuszczowe – zarówno w przypadku oliwy jak i smalcu są największą ich częścią. Smalec zawiera ich 45% a oliwa prawie dwa razy tyle – 74%. I ta dysproporcja stanowi o [...]
dlatego uzywanie mct przed treningiem jako zrodlo energii ma sens ale imo traci sens jesli to dodatek do posilku bogatego w inne kwasy tluszczowe tudiez weglowodany podobnie jakby zjesc posilek bogaty w bialko przed treningiem a 10 minut pozniej popijac bcaa z obawy przed katabolizmem